top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverlottemens88

Kevers op Ons Buiten



Afgelopen zaterdag hebben we samen met Menno Schilthuizen van Naturalis bekeken welke kevers er te vinden zijn in de ecozone en in een compostbak op de volkstuinvereniging Ons Buiten. Met sleepnetten, klopschermen, schepnetten en een zeef werd er druk gezocht naar kevers in de vegetatie, de strooisellaag en in het water. In een ochtend hebben we 15 soorten gevonden! Variërend van kleine schimmeletende kevers van zo'n 1 mm groot tot plantetende kevers, rovende loopkevers en kortschildkevers van 2-10 mm.

.

Op de vele paars bloeiende Grote kattenstaarten in de ecozone vonden we de Dwerg-kattenstaartsnuitkever (Nanophyes marmoratus) die zich voedt met deze plant. Naast het schattige uiterlijk viel het ook op dat de kleine snuitkevers (zo'n 2 mm) een zeer variabel vlekkenpatroon hebben, dit is typisch voor deze soort. In het wilgenprieel vonden de Gouden wilgenaardvlo (Crepidodera aurata) die zijn naam eer aan doet door bij gevaar weg te springen, deze kleine (3 mm) groenrode metaal-glanzende kever voedt zich met wilgenbladeren. Naast de Gouden wilgenaardvlo vonden we nog een andere soort die zich voedt met wilgenbladeren, het kleine (4 mm) blauw metaalkleurige Rond Griendhaantje (Plagiodera versicolora). Ook vonden we een exemplaar van de Bitterzoetglanskever (Pria dulcamarae), een klein oranjebruin kevertje van 1,5 tot 2 mm die zich voedt met het stuifmeel van de plant Bitterzoet welke zich dus ergens op het complex moet bevinden. Daarnaast vonden we nog de herbivore bladkever Longitarsus spec. en de bruine harige wolkever Lagria spec. welke tot 1 cm groot kan worden en zich voedt met nectar en stuifmeel van bloemen.



In de strooisellaag onder het wilgenprieel bevonden zich de zeer keine Acrotrichis spec. (1 mm), die zich uitsluitend voedt met schimmelsporen, en Cortinicara gibbosa (1-2 mm) die zich voedt met schimmels en plantenresten. Er werden ook een aantal exemplaren van Cortinicara gibbosa gevonden op een pruimenboom, het is bekend dat de volwassen kevers ook schimmels eten welke zich bevinden op planten en fruit. Verder vonden we in de strooisellaag de wat grotere (1 cm) kortschildkever Philonthus spec. die hier jaagt op kleinere insecten en andere geleedpotigen, en twee kleine loopkevers (4-5 mm), de Glanspriemkever (Bembidion lampros/ properans) en de Tweevlekkige snelkever (Notiophilus biguttatus). Deze loopkevers hebben opvallend grote ogen en jagen op de bodem onder andere op springstaarten en mijten. Uit het watertje in de ecozone werd nog de kleine waterkever Anacaena lutescens geschept welke zich voornamelijk met plantaardig materiaal voedt, de larven daarentegen zijn rovers.





Naast de ecozone hebben we ook een compostbak en vat met bladeren bekeken. Hier krioelde het van het leven, miljoenpoten, duizendpoten en pissebedden duikelden over elkaar heen. In het vat met bladeren lieten de kortschildkevers Lathrobium fulvipenne, Amischa analis en Philonthus spec. zich zien. Sommige soorten kortschildkevers jagen op kleinere insecten of andere geleedpotigen en andere eten plantenafval. Verder vonden we in de composthoop het kleine kevertje (2-3 mm) Cercyon spec., welke zich typisch in rottend plantaardig materiaal bevindt.


De kevers zijn een zeer diverse groep van insecten die de meest uiteenlopende habitats bezetten. Alleen in Nederland bevinden zich al zo'n 4200 soorten! Er zullen dus nog veel meer soorten te ontdekken zijn dan wij in een ochtend hebben gevonden. Vind je het leuk om zelf op zoek te gaan naar kevers? Kijk dan op eens op vochtige plekken onder stenen, hout en in de strooisellaag op de bodem. Daarnaast zijn veel soorten op verschillende planten te vinden en je kunt waterkevers met een schepnetje zoeken. Er zijn veel kleine soorten kevers die je met een loep beter kunt bekijken. Om meer kevers naar je tuin te lokken is het belangrijk om inheemse planten aan te planten, sommige kevers eten namelijk maar van één type plant of boom. Ook is een vochtige bodem met een strooisellaag belangrijk, je kunt dit stimuleren door te mulchen en dood plantmateriaal zoals bladeren en hout te laten liggen. Kevers kunnen ook zeer nuttig zijn in de moestuin, het meest bekend is het Onzelieveheersbeestje dat plantenluizen eet maar wist je dat sommige grote loopkevers zelfs slakken eten?


81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page